In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Thursday, April 13, 2017

cara tukar dari postpaid ke prepaid

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

lama nya tak update, ada ke yang tunggu update sya?
*perasan*
hahahahaha.

sya suka update blog pagi-pagi, tapi pagi-pagi la macam-macam benda dalam to-do-list nak kena settle kan jugak. last nya tak sempat nak update.

ok, harini nak share benda simple je.
sebab haritu sya pernah google / cari info pasal ni tapi dapat jawapan yang kurang memuaskan.
so marilah kita update kat blog sendiri je.
yeay

siapa kat sini pengguna postpaid tak kisah la maxis ke, celcom ke, digi ke, u mobile ke, bercadang nak switch from postpaid to prepaid?
bahasa orang kampung sya, nak tukar dari line/bil ke topup.
hahahaha

haritu sya baca kat forum ada yang share kalau maxis tukar dari postpaid to prepaid kena bayar RM25.

tapi semalam sya pergi maxis center kat alamanda, tak kena apa-apa charge pon.
which means, boleh je tukar from postpaid ke prepaid without kena bayar pape.
cuma kena reload / topup la..
and nanti dapat simcard baru.

macam kes maxis (postpaid), nanti akan tukar ke hotlink (prepaid).
slekeh je rasa.
hahahahahahahahhaha

so siapa yang nak tukar / wtich from postpaid to prepaid, sila ke center telco anda.
kena pergi center kalau nak cepat sebab untuk prepaid tu, kita kena pakai simcard baru.
so nanti after successfully switched to prepaid, staff akan replace simcard lama kita tu.
kalau buat online, maybe lambat nak tunggu simcard baru sampai.
lagi-lagi kalau korang deal dengan digi (eh, sempat lagi. hahahahahahha)

lepas ni kalau nampak ada miscall from sya, mohon call balik eh.
sebab sya "takde credit"
(ayat cliche zaman study dulu)
bhahahahahahahahahahahahhahahahahhahaha

picture from google image

rindu pulak dengan aktiviti menggores ni.
hahahahahhahahahahahaha

ok bye (dato aliff syukri)


12 comments:

  1. hehe.. yui lak tukar prepaid ke postpaid. nk tgk hat dg ni "kenakan" org or tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. dg so far tempat sya coverage ok la. cume haritu merajuk sebab tempat sya walapon coverage ok, tp tak dapat LTE. so burn gitu je la weekend data tu. tu yg hangin tu. dengar cite sekarang data weekend tak semestinya kena dapat LTE. wallahualam..
      kalau betul, boileh tukar digi balik. hoho

      Delete
  2. Hahahha! Weh rindu gila nak gores-gores topup tu.. Thanks for the info, sya. So far masih okay la guna postpaid ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. kann!!!

      postpaid farrrr better sebenarnye. tp sbb sya gune 2 no, pastu pasang pulak internet kt umah, tu yg nk nak tukar satu jadi prepaid jek. so just reload utk stay active je. gituuu. hehehe

      Delete
  3. neeza pula plain nak tukar dari postpaid ke prepaid hehe

    www.neezalife.com

    ReplyDelete
  4. Saya ada postpaid dgn prepaid.
    Entry ni saya kongsi kat watssp

    ReplyDelete
  5. Boleh ke tukar postpaid celcom ke prepaid celcom terus tanpa tukar ke telco lain dulu ?

    ReplyDelete
  6. kalau nk tukr dr postpaid dg ke prepaid dg, bill ti mcm nk kn abyr dlu ke ape,.sbb bzir sy jrg sangatttttt gune dg ni since ade 1 lg no..n postpaid ni rm30..so tiap2 buln byr rm30 tp pki mcm rm3 je kot..klu pki..sbb sllu nye off..so lu nk tukr mcm mne yer

    ReplyDelete
  7. Sy pakai webe( postpaid) . Mcm mane nk tukar ke digi postpaid???

    ReplyDelete
  8. xde terikat dgn kontrak apa2 boleh je buat port out(MNP), pergi centre yg kita nk port in tu je

    ReplyDelete