In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Thursday, July 13, 2017

seni mengajar / mendidik anak umur 2 tahun (dan kebawah)

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

selamat hari rayaaaaaa..
baru habis cuti raya nih. hahahha. sebelum ni still mood raya. harini masuk office ada internal audit, terus balik ke dunia nyata. hahahhaha

harini saja nak membebel. pastu ada selit cerita raya sikit.

punca nya tadi baca kat facebook, kawan-kawan share.
first, pasal viral kes karies gigi. budak umur 2 tahun dah patut stop susu. or kurang kan
viral kes karies gigi punca nya time tido pon melekat dengan botol susu. boleh rosak gigi.


ok, ni kitorang kena take note. sebab kitorang masih lagi study jurus-jurus menggosok gigi anak. ustaz adam kalau nak gosok gigi dia, macam nak ajak gaduh! sebab dia taknak, so die ketapp mulut dia. sya memang surrender part ni. selalu nya request Z  tolong. tapi sama je hasil dia sebenarnya...

ok, second, pasal mengajar anak umur 2 tahun. which one is more important, potty training ke ajar abc.
sya, no comment. pasal adam tak start lagi potty training. abc pon ikut masa.
btw, adam setahun lebih, belum pandai abc / 123 lagi (in case ada yang tanya. hohohoho)

sya baca-baca / observe jugak. budak-budak progress dorang tak sama kan.. ada budak-budak progress dia cepat. kadang tengok kat ig kawan-kawan, budak umur baru setahun lebih, fluent betul mengeja, count 1-10, baca abc.
kadang tu ada jugak rasa macam, "alamak, adam tak hafal abc lagi" so jerit panggil adam, baling kereta dari tangan dia pastu ajar "adam, look. A for apple. B for ball.. "
dan-dan ajar adam ABC. hahahaha.
untuk seminit pertama tu dia focus la. siap repeat lagi (bunyi tak sama langsung. contoh A for Apple. adam jawab "kaaaa". takpe,, ini progress.. kan kan kan??
but a min later, dia dah sibuk cari kereta dia balik.
Nak paksa jugak sampai Z for Zebra?? hmmm.. memang drama habes lah!


ok, next pasal salam.
kadang-kadang kan macam comel je tengok budak-budak baru setahun dah pandai salam.
bila kita cakap "salam auntie.. salam auntie cepat!" dia pon salam..
alahaiii.. melting.

adam? hmm.. sebelum ni kalau kita cakap salam auntie - dia geleng.
amin uncle.. cepat.. amiinn - dia buat hal dia (ignore)
ada jugak yang sya perasan hulur tangan kat adam, push towards his face (salam kan.. nk bagi cium), kemain adam tu! dia buat keras tangan dia.. sya pon tak tau camne nak ajar salam.

sekali hari raya haritu. hari pertama kan kita pergi beraya rumah orang. every rumah, sampai-sampai kena salam. nak balik, dapat duit raya kena salam. kadang orang datang rumah pulak. kena salam.
so masuk hari raya kedua, adam dah pandai salam. bila kita cakap "salaaammm" sambil hulur tangan, dia pon sambut, cium tangan kita. semua orang la camtu. pantang kita sebut je "salam" dia tau dah..

masa mula-mula tau yang adam dah pandai salam, sya macam whoaaaaaa...
raya punya pasal, sehari je terus pandai salam! ini hebat!

pastu terfikir, mungkin sebab kita repetitively ajar dia salam dalam sehari, so dia pon pandai salam. OR, memang Allah dah susun dia pandai salam time tu. hari raya + duit raya cuma asbab je. cewah.

so, sampai sekarang sya pon tak tau nak jawab. which one should come first. ajar anak ABC ke 123, ajar colours dulu ke, ajar shapes.
and sya pon tak tau, patut paksa / push ke, patut biar dia belajar natural ke, kita provide environment yang support dia belaja je ke, etc.

wallahualam..



ok la.. nak membebel je harini.

xoxo
from mak yang tengah belajar...
 



2 comments:

  1. Eh, sya. Sofia pun dah pandai amin... start dari raya haritu. Rasanya maybe sbb tengok ramai orang buat kut... asal cakap amin je dia pun salam cium tangan siap berbunyi lagi... hm bagi bash abc tu kemudian pun xpe kut. Basic life skills lagi penting rasanya..

    ReplyDelete
  2. aku dulu stress jugak ble tgk Adam xminat nk buat kerja sekolah or membaca,aku tak pakse pun...last2 sekarang xyah suruh..sendiri amik buku buat kerja or baca..tugas kite just betolkan ape yg salah je..budak laki lain sikit..aku rase la..hehe

    ReplyDelete